Translate

Saturday, November 21, 2009

SayuR CampuR

 

Bahan-bahan :

** untuk kuah:

Bawang putih - cincang halus
Minyak untuk menumis
Pati ayam
Lea and Perrin untuk menambah perisa
Sos Tiram
Kulat butang kering - di lembutkan dan di hiris-hiris (untuk menambah perisa kuah)
Garam dan Aji

** untuk mencelur sayuran:
air secukupnya
gula dan minyak

Sayuran.....?? ikut suka :) nish suka lada benggala (sweet pepper) - penambah warna - hijau merah dan kuning (but kali ni bekalan sweet pepper tak ader laa)

Senarai sayuran yang selalu di gunakan :
2 jenis kulat dalam tin
cauliflower
brokoli
anak jagung dalam tin
green peas
carrot

dan lain-lain hehehe ikut suka laa actually.. just jangan guna sayuran yang cepat lembik

**
Selepas mencelur semua sayuran.. air rebusan tu di gunakan untuk menjadi kuah..
masukkan air rebusan selepas menumis bawang putih.
Pastu masukkan pati ayam.. lea & perrin .. sos tiram.. dan kulat yang dah d hiris

**Minyak bijan untuk dushh.. dushh.. siraman terakhir ( untuk bau aroma jer actually coz nish dah cuba letak minyak masa memasak.. erm.. hilang bau .. )










 




Udang ni untuk hiasan jer :)




 
 
 





Post a Comment