Translate

Monday, January 30, 2012

Ikan Asam Pedas

Yea!~ Yea!!~ arini nish dapat beli ikan kelah .. pergh!!~ punya laa mahal arr.. hahaha rm10 dapat 4 ketul jer ..
Ngidam nak mam nyer pasal beli gak laa~
nak masak aper? haa~ masa beli tu dah niat dalam hati .. nak masak asam pedas ... (versi lebih ke asam hehehe)


ok jom!!~ ikut nis ke dapor~




--> cam biasa arr click READ MORE tu :)

Ok ni laa banyak nyer rm10 tu haa~
  




ni lak bahan bukti utama ekekeke... sisik ikan tu bosar arr .. bosar dari duit syiling 50 sen






ni lak bahan-bahan nya:
cili . asam keping , bawang merah , serai , halia dan cili kering




Asam Jawa d ambik pati nya





kunyit .. xde kunyit fresh laa .. nis guna serbuk jer .. huhuhuhu jauh beza nyer haa .. tapi nk wat camne .. kunyit yg nis tanam hahaha jangan kater buah nyer .. daun nyer pun baru 3-4 helai ekekeke



Cili kering buang biji dan rendam



 Cili , bawang merah , halia d potong sblom d tumbuk ngan lesung batu. Nish heran tau .. apa laa beza nyer yer .. kalo blender jer kan.. tapi my mama kuat pot pet dan asyik suruh guna lesung batu gak. Terbiasa dah .. huhuhu



 Mula operasi yang paling .. uwaaaaaaaa!~ paling nish xsuka .. tumbuk ~ tumbuk~ tumbuk~



Pastu masuk kan serai .. yg ni tumbuk manjer-manjer jer


Ada dua cara nak masak asam pedas ni kat umah ni.
1. Panaskan air .. sampai mendidih .. dan masukkan semua bahan-bahan. Tu masak terjun my pa kater.


2. Cara tumis2 bahan-bahan dulu.
Kali ni nish guna cara no.2 tu


Panaskan minyak dan mula menumis




Bila dah naik bau .. hehehe adik2 dulu pernah tanyer .. naik bau tu camne? ... ala rajin-rajin laa ke dapor .. tau la apa maksud nya :P
Masuk kan semua-semua.. masak laa sampai masak~


YEA!~~~ siap!!~

Post a Comment