Translate

Thursday, April 18, 2013

GORGEOUS ROSE From CREPE PAPER

Lamer dah nish tak upload apa2 kat blog nish ni..
hahaha bz mengalah kan mak datin jer kan

Haip!~ Haip!~ Haip!~ .... tapi kan.. hehe maner laaaaa~ tau kan dok 44x sebut2 .. maner laa~ tau kan .. kan :D

ok Crepe Paper ni .. kertas yang warna warni yang kiter dok gunting2 kat sekolah dulu2 tu.. alaaa yg orang guna untuk bunga manggar tu ha.. tau kan.

Crepe Paper masa sekolah dulu2 tu jenis yang lembik aww~ aww~
yang ni jenis yang tough haaa .. kuat gagah perkasa

BUNGA ROSE dari CREPE PAPER




Nak tau cara membuat nya click kat "read more" tu


 

Ni dia CREPE PAPER tu :











Potong memanjang 5cm lebar



Potong 7cm panjang





Potong bentuk kelopak







Menggunakan gunting .. mula "meraut" dari tengah keluar secara menyerong








 Dan menggunakan dawai .. hehe dawai ni Nish guna dawai jemuran.. bukan yg tebal sangat tu ha .. tengok gambar




Menggunakan dawai ni .. mula menggulung secara menyerong gak




sebelah lagi 




ini hasil nya




Kemudian secara perlahan2 .. tarik "keluar bahagian tengah .. supaya membentuk seperti kelopak 




ini hasil nya




Ambik satu lagi dawai sepanjang 6 inci atau lebih untuk tangkai .. dan hujung nya d bengkok kan seperti dalam gambar




double tape .. dulu mula2 Nish guna white glue .. tapi punya laaaa jenuh nk nunggu .. dah la remeh .. huhuhu ..
la ni senang dan ringkas.. guna double tape jer

      
 hahahaha ni kerja malas nk cepat .. selalu Nish gunting elok2 double tape tu.. tapi yang ni main koyak2 jer .. haaa taruk kat hujung kelopak tu




Ambik dawai yang di bengkok kan di hujung tadi..
ambik kelopak tu ..
buat camni 




pastu gulung ... gulung .. gulung 







 Ambik kelopak lain dan balut kelopak yang pertama tadi

   
 terus kan sehingga membentuk bunga






Ketepikan..
sekarang kiter membuat kudup bunga rose tu pulak

5cm lebar .. 7cm panjang




Lipat2 kan selebar 1cm




Gunting V shape

  

Raut kan menuju "keluar"




Taruk double tape




Lilit kan kat keliling bunga



Ini pula selotep khas untuk bunga 




Kegunaan seperti dibawah

  
 Ketepikan. Untuk membuat daun.. sediakan 3 keping crepe paper hijau

2 keping selebar 8cm .. panjang 6cm
1 keping 6cm .. panjang 4cm




bawah ni pula dawai khas untuk bunga ni ..
dawai no28 - no2 halus




Lipat 2 .. dan letak double tape kat tengah2 "sebelah" tu




ambik dawai no28 tadi .. lipat dua dan letak kat double tape macam kat bawah 




"tutup" kan




Gunting menjadi bentuk daun




Kalau ader gunting bergigi macam kat bawah lagi cantik 




dan balut kan dengan selotep

     

 Buat kesemua ketiga tiga daun tadi  dan cantumkan






Ni bunga tadi tapi belum siap sepenuh nya






cantumkan dengan daun tadi




Ni dia hasil nya








 Untuk membuat kelopak yang mekar camni .. guna 15 ke 18 kelopak ..

Untuk kuntum yang lom mekar nanti2 Nish wat tutorial lain







Post a Comment