Translate

Friday, April 19, 2013

SAKURA dari CREPE PAPER

Jom!~ Jom!~ arini belajar buat bunga Sakura




Nak tau cara membuat nya .. click kat"read more" tu


ok ni stigma bunga tu .. boleh beli kat kedai .. rega kat sini rm1.50 sebungkus



pastu "ikat" kan dengan dawai halus



tape khas untuk membalut dawai tu






Potong crepe paper macam kat bawah tu .. 7cm




Lipat2 kan kepada 5 bahagian dan gunting kat garisan putus2 tu 



dan gunting segitiga macam kat bawah




dan kemudian bukak balik..
dan gunting semua sempadan 5 bahagian tu ..
tinggal kan seperti yang nish tunjuk tu .. 2cm kat bawah



selepas tu ..
lipat balik .. dan pintal kan ke kiri dan kekanan



dan seperti membuat bunga rose .. tarik2 kan kat tengah tu







Pastu bukak balik



Pastu letak stigma yang kiter buat awal2 tadi kat tengah2




haaa lepas tu kira kepit kan kelopak tu keliling stima tu
bukan gulung2 haa
boleh ikat guna benang .. tapi nish guna dawai halus



ok .. pastu bukak selow2 ..






Sekarang kelopak kedua .. bertentangan .. 

dan seterus nya kelopak last .. no3 pun buat gtu






dan ambik selotep khas tadi ..dan mula membalut






TADA ~ siap dah ..
sekuntum ambik masa dari menggunting sampai siap .. 5 minit gtu jer







Post a Comment