Translate

Saturday, April 20, 2013

BUNGA TULIP dari CREPE PAPER

Salam semua ..
sebelum nish mula kan tutorial..
nish harap la .. sapa2 yang cedok tutorial nish ni..
bagi laaa jugak credit untuk link blog ni yer :)
sebab nish tak ambik keuntungan pun.. hanya berkongsi dengan kengkawan...

Masih mengekalkan konsep Crepe Paper .. kali ni bunga TULIP lak..







Nak tau cara membuat nya .. click kat"read more" tu


 





Potong 5 keping crepe paper seperti  ukuran diatas

Lipat dua dan letak double tape kat tengah2 sebelah bahagian




Taruk dawai 

 

  Lipat kan

  
Gunting macam bentuk dibawah


Yang ni agak susah skit .. yang reti "mengayam kulit karipap" tu tau la camne nak membuat nya











Tarik kan tengah2 perlahan2 .. untuk membentuk cembung kelopak








Ikut langkah2 seperti gambar2 d bawah :

  

























CARA MEMBUAT STIGMA BUNGA TULIP






guna kan selotep khas untuk membuat bunga ..
lilit kan keliling dawai tu


kat hujung tu .. buat tebal skit 






buat 3 stigma



cantumkan bila dah abis


 lepas tu ambik kelopak tadi .. dan letak stigma tu kat tengah2


bukak double tapi kat kelopak pertama tadi ..
dan cantumkan 





ambil dawai halus khas utk mengikat bunga no30 .. dan muka mengikat seperti gambar d bawah




kukuhkan ikatan seperti di bawah .. boleh juga mengunakan benang yang tebal.. atau apa2 jer yang boleh di gunakan untuk mengikat




dan mula melilit kan tangkai tadi dengan salotep warna hijau





Dengan memegang tangkai bunga .. sebelah tangan lagi untuk membetul2 kan bentuk bunga tersebut. "Tolak2" kan bahagian dalam di sebelah bawah nya .. sehingga membentuk seperti "mangkuk"




HASIL NYA




Membuat DAUN

Guna kan kertas hijau selebar 9cm (d lipat dua macam membuat kelopak tadi)

Panjang daun? Ikut suka .. sebab nish nak jimat .. nish bagi dua jer panjang kertas tu.. ader laaa dalam 6inci

 

     
Ni dia ..
                                  BUNGA TULIP 








 
Post a Comment