Translate

Sunday, July 28, 2013

COLD PORCELAIN

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera buat semua yang masih sudi menjenguk blog Nish ni..
Selamat menjalan kan ibadah puasa buat semua kengkawan yang beragama Islam..

sambil2 puasa .. kali ni meh~ layan camne nak wat doh untuk membuat bunga ni.

Nish mula tertarik sebab ..
1. tak yah bakar2 pun .. siap jer membentuk.. biar jer .. sehingga apa yang kita hasil kan tu kering sendiri..
2. cantik sangat2 .. walaupun Nish baru jer try2 buat ..
tapi memang puashati
3. hahaha yang paling best .. baling2 pun tak pecah ok :D

 ok jom!~ kiter tengok bahan dulu.. untuk tutorial camne nak membentuk bunga2 ke .. tu lain kali la k
ni Nish ajar dulu camne nak buat bahan asas nya

Bahan-bahan yang di perlu kan :



 click kat gambar untuk lihat lebih jelas

Bahan yang di perlu kan :

Tepung jagung

White Glue

Minyak baby atau mana2 minyak ... minyak untuk mengoreng boleh gak .. tapi hehe bau n kaler kuning tu nanti

dan cuka ..
ades tak termasuk cuka tu lak dalam gambar .. haha lupa ok

Cara membuat :

Tepung jagung - 1 gelas 
White Glue - 2 gelas

****so anggaran adalah 1 : 2
tepung dan white glue

cuka 1/2 sudu teh - tak perlu banyak
fungsi cuka hanya lah untuk mengelak doh tu nanti cepat berlumut

dan minyak baby tu tadi dalam 1 sudu makan

****LOTION tak di masuk kan yer

Gaul kan semua bahan 






masuk kan ke dalam kuali tak melekat




pastu on kan api .. kecik jer .. sekadar untuk " memanas"2 kan adunan tu

gaul.. gaul.. gaul.. sehingga macam ni




gaul hingga betol2 sebati..
Nish on dan off kan api tu banyak kali
kalau rasa panas sangat dah .. off kan jer
gaul.. gaul.. balik2 kan.. sehingga tak melekat kat kuali dan senduk tu
huhuhuhu kena mintak tolong Badang haa bab mengaul2 ni .. sebab memang meletihkan..
lagi2 berposer ni huhuhu
sebab adunan tu sangat "berat" untuk di gaul 

ok dah selesai ..
cepat2 kuar kan dari kuali ..
haaaaaaaa~ masa ni la LOTION tu di guna
ambik skit lotion
sapu kat tapak tangan..
jangan banyak sangat .. cukup untuk buat adunan tu tadi tak melekat kat tangan
letak gak skit lotion tu kat doh tu tadi



hahaha sebijik cam rupa doh roti canai kan .. kan..
dan cara mengguli pasni pun sama jer cam uli doh untuk roti canai








tadaaa!~ siap dah ..

ok tunggu sejuk atau sebaik nya uli sehingga sejuk

dan untuk menyimpan doh tersebut

guna kan plastik yang ader penutup kat hujung tu..
alaaaa mana2 plastik pun boleh sebenar nya ..
atau kalau ader container air tight .. boleh jer

Mula2 minyak / taruk lotion sebelah dalam plastik tu..
tujuan hanya supaya adunan tu tadi tak melekat 








ni dia .. menunggu untuk di guna jer




dan yang Nish dah warna kan ..
Nish guna pewarna untuk wat biskut / kek tu 

Boleh gak guna watercolour




Dan antara hasil kerja Nish..

masih nooby haa .. baru jer buat




SELAMAT MENCUBA 

 
Post a Comment