Translate

Sunday, September 15, 2013

UMAI UDANG / PRAWN IN LEMON JUICE

Tadi nish g market ngan adik2 ..
tengok ader udang ..
terus terliur nak wat umai udang..
kebetulan mood rajin nak upload dalam blog ..
Jom!!~ kita sama2 tengok camne membuat umai udang ni.

Ni Umai Udang yang dah siap .. nyum!!~ nyum!!~



Mula2 ni la antara bahan2 nya :



1. Udang
2. Lemon / Limau nipis pun boleh
3. Bawang besar
4. Cili Padi kalau nak pedas
5. Cili Besar untuk mencantik kan warna



 Cili dan bawang bosar


Cili Padi + Cili Besar di tumbuk kasar




Bawang bosar potong macam kat atas


Lemon di potong cam kat bawah





Ok proses mengerja kan udang lak haa
1. Cuci udang bersih2
2. Buang Kulit udang
3. Buang taik udang..
- ni ramai yang dok tanyer2 .. ok meh!~ tengok gambar

tak paham gak .. tak tau ler nak explain camne agi ha


Udang di carik2 kasar cam kat bawah



Perghh!!~ yang ni paling best .. yang ni ader kat udang sungai yang bosar tu .. cam gambar kat atas
Otak udang ...


 dan lagi





Gaul kan ..



 Perah Lemon





Taruk Bawang dan Cili



Pastu masuk kan perasa .. garam dan gula mengikut rasa memasing


Tada!!!~ SIAP


SELAMAT MENCUBA   


Post a Comment